Лікувальне харчування пацієнтів на діалізі: Нутрікомп Дрінк Ренал
Харчування діалізних пацієнтів є найважливішим компонентом загального успіху лікування. Є безліч причин, через які знижується споживання їжі, а результат завжди один: розвиток ускладнень, зниження якості і тривалості життя. Правильна дієта і спеціальні лікувальне харчування, таке, як Нутрікомп Дрінк Ренал, допоможуть вам подолати поживну недостатність, заповнити дефіцит білка і калорійність раціону. Високобілкове, висококалорійне харчування з обмеженням продуктів, багатих калієм і фосфором — Ваш шлях до високої якості життя і довголіття на діалізі. У Ваших силах поліпшити стан харчування і прогноз лікування на діалізі!
Поживний статус при діалізі
Поживний (нутритивний) статус - один з основних факторів, що визначає якість і тривалість життя на діалізі, а також ефективність проведеного лікування. Чим більше пацієнт споживає білка, тим вище тривалість його життя. Виживання на раціоні з добовим вмістом білка 1,29 г/кг/добу в 10 разів вище, ніж на білковій квоті 0,63 г/кг/добу.
Нутритивна потреба при проведенні гемодіалізу
◾ Білок - 1,2 г/кг/добу на гемодіалізі, на перитонеальному діалізі — до 1,4 г/кг / добу білка.
◾ Енергія - не менше 35 кКал / кг ваги на добу.
◾ Необхідно обмежити вміст калію в раціоні до 2000-2700 мг на добу.
◾ Споживання фосфору не повинно перевищувати 1000 мг на добу.
◾ Сіль і натрій —(кухонна сіль) - не більше 5-6 г або 75 мг/кг маси тіла на добу.
Основні ознаки розвитку нутритивної недостатності на гемодіалізі
◾ Втрата у вазі більше 10 % за півроку або більш короткий термін.
◾ Низький показник індексу маси тіла.
◾ Лабораторні дані: низький рівень альбуміну і холестерину крові.
◾ Ознаки хронічного запалення.
Спеціалізоване лікувальне харчування для діалізних пацієнтів
Добре відомо, що після початку діалізної терапії зменшується уремічна інтоксикація, розширюється дієта, у значної частини пацієнтів істотно поліпшується живильний статус. Однак на цьому тлі можуть розвинутися порушення водно-сольового обміну, підвищитися показники калію, кальцію і фосфору. Для пацієнта на гемодіалізі з масою тіла 70-75 кг дієта повинна містити 75-85 г білка і 2500-2800 ккал. Якщо не забезпечується потрібну кількість білка і енергії, то закономірно розвивається поживна (білково-енергетична) недостатність. Діалізному пацієнту на звичайній дієті вкрай непросто забезпечити 35 ккал/кг/добу і 1,2–1,5 г/кг/добу білка.
Щоб уникнути розвитку і прогресування нутритивної недостатності, заповнити дефіцит білка і калорійність раціону, розроблені спеціальні високобілкові висоенергетичні суміші для хворих, які проходять діаліз.