Спеціальне лікувальне харчування-кому це необхідно?
При багатьох захворюваннях спостерігається втрата апетиту і схуднення. При важких гострих і хронічних хворобах розвиваються виснаження і кахексія. Ці стани самі по собі обтяжують перебіг хвороби і знижують ефективність від проведеного лікування. Зростає частота ускладнень (нагноєння ран, пневмонії, сепсису) і збільшується летальність.
Вилікувати виснаження не так-то просто. Якщо при важких захворюваннях хворий може втрачати 1-2 кг в день, то навіть при посиленому харчуванні в стадії одужання вдається додати всього 2-4 кг в місяць. Набагато простіше не допускати втрати ваги при хворобі. Як це зробити? Адже хворий може харчуватися як зазвичай, споживати їжу і втрачати масу тіла через те, що звичайна їжа не засвоюється.
Для полегшення засвоєння поживних речовин, яке зазвичай порушено при захворюванні, розроблені спеціальні суміші для лікувального (так званого «ентерального») харчування. До їх складу включені всі необхідні і незамінні компоненти, наприклад, всі амінокислоти, вітаміни і мінеральні речовини (макро - і мікроелементи). Ці суміші оптимально збалансовані, тобто містять строго точний набір всіх необхідних інгредієнтів в ідеальному їх співвідношенні. Вони можуть бути єдиним джерелом харчування і замінити звичайну їжу на короткий або тривалий термін, наприклад, при тривалому несвідомому стані пацієнта. Крім того, ці суміші мають різний склад, змінений відповідно до потреб хворого при конкретних захворюваннях (наприклад, хворобах печінки і нирок, цукровому діабеті і т.д.). На відміну від звичайної їжі (дієти) в невеликому обсязі (від 1 до 1,5–2 л) такого харчування міститься добова норма споживання всіх харчових речовин і енергії. Так, 1 л ентерального харчування замінює 200 г м'яса, 1 кг хліба, 2 кг свіжих фруктів.
Яким пацієнтам необхідно таке ентеральне харчування?
◾ Всім виснаженим хворим, особливо з раковою, серцевою та іншими видами кахексії.
◾ При підготовці пацієнтів до хірургічних втручань і в ранньому післяопераційному періоді особливо після операцій на органах травної системи (шлунку, кишкивнику, печінці, підшлунковій залозі і жовчному міхурі).
◾ Пацієнтам, які перебувають у важкому стані у відділенні реанімації, після травм і опіків.
◾ Хворим з інсультом або дисфагією (порушеннями проковтування їжі).
◾ При нервовій анорексії та інших видах анорексії (втрати апетиту).
◾ Літнім хворим з деменцією і зниженням маси тіла.
◾ Хворим на рак, які проходять радикальне хірургічне лікування, хіміо-або променеву терапію, а також паліативним пацієнтам.
◾ При важких інфекціях, в тому числі СНІДі, туберкульозі і т. п.
◾ Дітям, які не хочуть або не можуть отримувати їжу і при цьому худнуть.
◾ Хворим на цукровий діабет або ожирінням призначаються спеціальні суміші на тлі розвантажувальної дієти.
Проведені дослідження показують, що призначення сумішей лікувального ентерального харчування сприяє зниженню числа ускладнень в 2-2, 5 рази, летальності важкохворих в 1,5–2 рази, ризику повторної госпіталізації в 2 рази, особливо при коморбідній патології, тобто при наявності двох і більше захворювань одночасно. Крім того, скорочується тривалість лікування, час перебування в стаціонарі, зменшуються загальні фінансові витрати і як результат поліпшується якість життя.